Top 5 srpskih jela koja možete probati u beogradskim restoranima

Nema sumnje da se stranci uvek oduševe hranom u Beogradu, a i mi obožavamo našu domaću, srpsku kuhinju. Kada se potegne tema o srpskim jelima, često se čuje da je većina njih zapravo turska zaostavština, a ova dilema najbolje se uočava kada se radi o, za nekoga domaćoj, a za nekoga turskoj kafi.

Sarme od vinove loze

Međutim, bilo da su nastala u Srbiji, ili ne – neosporno je da su neka jela vrlo tipična za Srbiju i njen glavni grad, a u neku ruku ih i simbolišu. U nastavku testa saznajte koja to jela spadaju u top 5 srpskih jela.

#1 Karađorđeva šnicla

Milovan Mića Stojanović čuvani je beogradski kuvar koji je zaslužan za mnoga jela koji se nalaze na meniju srpskih restorana, a među njima najpopularnija je svakako Karađorđeva šnicla. Ova šnicla nastala je 1956. u restoranu Golf, a u originalnoj verziji napravljena je od kajmaka i šnicle. Prilikom termičke obrade, kajmak ispušta kalcijum i kalijum, pa mesu daje posebne ukusne note i nutritivnu vrednost.

Danas se ova šnicla može pronaći na meniju svih srpskih restorana koji u ponudi imaju domaću kuhinju. Iako Mića Stojanović preporučuje da se pravi od telećeg mesaKarađorđeva šnicla sa svinjskim ili pilećim mesom mnogo je popularnija. Uz nju ćete često dobiti i tartar sos koji se odlično slaže sa ovim srpskim specijalitetom.

#2 Ćevapi

Ćevapa u Srbiji ima na svakom koraku – kako u prodavnicama brze hrane, tako i u tradicionalnim srpskim kafanama, ali i nešto elegantnijim restoranima. Svaki “kraj” Srbije ćevape pravi na svoj način, a najpopularniji su Leskovački ćevapi koji se odlikuju nešto ljućom ukusnom notom.

Restorani takođe prave svoje varijacije na klasične srpske ćevape, a među njima se posebno izdvaja restoran Magaza, koja u svojoj ponudi koju možete videti ovde: http://magazabelgrade.com, u odeljku menija “Srpski kutak” ima i posebne “Magaza ćevape”, ali i sjajne gurmanske uštipke koje morate probati!

#3 Kajmak

Kajmak je tipičan proizvod Balkana, mada se najčešće sreće i proizvodi upravo u Srbiji. Planinska područja Srbije posebno su pogodna za proizvodnju kvalitetnog i preukusnog kajmaka. Nekoliko zemalja na svetu imaju slične proizvode – ali kajmak je samo jedan!

Dobija se skupljanjem masnoće koja se nakupi na površini kuvanog i ohlađenog mleka (kravljeg, ovčijeg, kozijeg i bivoljeg), koja fermentiše nekoliko sati (mlad kajmak) ili dana (stari kajmak). Krajnji proizvod je kremaste strukture i odličan je za mazanje na hleb, ali i za konzumaciju uz mnoga druga jela (kao što je npr. Karađorđeva šnicla).

#4 Sarma

Ako bismo napravili anketu i pitali 10 random ljudi na ulici prvu asocijaciju na srpsku kuhinju, velika je verovatnoća da bi možda i svi odgovorili sa “sarma”. Kraljica srpskih jela pravi se od kupusa i mešavine mešanog mesa i pirinča. Mogu biti krupnije, ili manje, jedino je važno da se kuvaju dovoljno dugo i da se dobro urolaju. Ovo je tipično zimsko jelo, a odlično se slaže uz kupus salatu i čašu crnog vina, ili piva.

#5 Čvarci

Čvarci su napravljeni od masti svinjskog mesa. Hrskavi su i preukusni, a retko koji srpski dom ih zimi neće imati u frižideru. Imaju dugu istoriju, tipični su za balkansko područje, mada njihov izum mnogi prepisuju upravo Srbiji. Ova stara grickalica odličan je dodatak uz jake večere i doručke tokom zimskih dana. Takođe, čvarci su sastavni deo skoro svakog mezea, pogotovo tokom zimskih dana, pa su odličan izbor i za serviranje kao dela predjela.

Duvan čvarci

Duvan čvarci slični su originalnim, ali ih ipak mnogi ističu kao veći specijalitet. Oni su nastali u Valjevu pre dva veka, a do danas su se proširili po mnogim delovima sveta. Mogu se naći u francuskim i engleskim restoranima koji ih služe kao poseban specijalitet, ali i širom Srbije u kojoj predstavljaju tradicionalno jelo.

Ako još niste – nema sumnje da ćete itekako uživati u ovim jelima tipičnim za Srbiju, a ako Vam stranci dolaze u goste ili pitaju za preporuku jela – ovih pet im obavezno spomenite i preporučite!